Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Františka Mikloška: Slovensko nie je samozrejmosť

.františek Mikloško .stĺpčeky

V dvadsiatom storočí vládli vo svete dve totality: nacizmus a komunizmus. Tieto dve totality sa rázne chopili moci, držali sa pri nej a neskôr padli. Obe za ten čas priniesli veľa škôd a trápenia. Kadiaľ vedie dnešná deliaca čiara medzi dobrom a zlom?

Komentár Františka Mikloška: Slovensko nie je samozrejmosť SITA/Ľudovít Vaniher

nástup nacizmu v Nemecku sa začína menovaním Adolfa Hitlera v januári 1933 za ríšskeho kancelára. Dňa 1. septembra 1939 rozpútalo Nemecko druhú svetovú vojnu. Nacizmus sa skončil 8. mája 1945, keď Nemecko podpísalo kapituláciu. Za pádom nacizmu stojí 45 až 60 miliónov ľudských obetí a nevyčísliteľné materiálne škody v Európe i na celom svete.

Začiatok komunizmu sa datuje podľa juliánskeho kalendára 25. októbra 1917, keď sa ruskí boľševici dostali k moci. Komunizmus v Európe zanikol v novembri 1989. Padol – až na rumunský príbeh – bez jediného výstrelu a bez násilia. Z večera na ráno sa zrútil ako domček z karát. Za komunizmom vo svete stálo však takisto obrovské množstvo ľudských obetí. 

„Novembrové dni boli najväčším celonárodným vzopätím Slovákov v ich dejinách.“

Kniha francúzskych historikov napísaná pod vedením Stéphana Courtoisa Čierna kniha komunizmu, ktorá vyšla v roku 1997, uvádza 85 až 100 miliónov ľudských obetí komunizmu vo svete. Komunizmus padol vďaka zmene mocenských, ekonomických i spoločenských pomerov vo svete, no táto totalita bola takisto vykúpená krvou ľudí.

Pád komunizmu v Európe zasiahol aj Československo a Slovákov. Novembrové dni boli najväčším celonárodným vzopätím Slovákov v ich dejinách. Povstanie štúrovcov malo isto veľký význam, no bolo lokálnou záležitosťou. Povstanie v roku 1944 nás zas urobilo súčasťou protifašistického odboja a malo obrovský politický význam, no nezjednotilo všetkých obyvateľov na Slovensku. V novembri 1989 mali Slováci spoločný cieľ: po štyridsiatich rokoch komunizmu dosiahnuť vytúženú politickú zmenu. Aká je hlavná črta tridsaťročného budovania tejto vytúženej politickej zmeny na Slovensku? 

Po páde komunizmu v novembri 1989 v našej krajine sme sa oslobodili od nepriateľa, ktorého sme robili zodpovedným za všetko zlo, ktoré sa v krajine páchalo, a za všetky naše nesplnené sny a plány. V tejto atmosfére sme vyrastali, žili a vzájomne sme jeden druhému vyrozprávali svoje osudy. Nemali sme možnosť vidieť, ako vyzerá človek a životný príbeh, ktorý vyrastá v slobode. Tvorba a príbehy takýchto ľudí sa dejú skôr v tichosti, bez emócií, a preto sa nehodia do politiky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite