Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Tomáša Němečka: Stretnutie so starým zlom

.tomáš Němeček .stĺpčeky

Tridsať rokov po revolúcii sedí v českom parlamente poslanec Zdeněk Ondráček. Tridsať rokov po revolúcii je terčom posmechu a pohŕdania. Nerozumiete? Vysvetlím.

Tomáš Němeček

na sociálnych sieťach v Česku koluje list, ktorý zaslal poslancovi Ondráčkovi starosta Dobřichovíc (3 700 obyvateľov, dvadsať kilometrov od Prahy). Srdečne ho pozýva na predstavenie tamojších divadelníkov k výročiu 17. novembra. Potrebovali by do komparzu niekoho, kto by zohral príslušníka zásahového pluku komunistickej polície, tak si spomenuli naňho – ale nesmie ich v zápale hry naozaj zmlátiť! 

Iný starosta, známy zabávač Pavel Novotný, ktorý od vlaňajška vedie maličkú pražskú štvrť Řeporyje, poslanca Ondráčka tak dlho verejne provokoval, až si od neho vyslúžil trestné oznámenie. Starosta sa s chuťou dostavil na výsluch... a to v prezlečení za policajta z roku 1989.

Dnes 50-ročný Zdeněk Ondráček totiž skutočne ako mladý príslušník Zboru národnej bezpečnosti potláčal obuškom demonštrácie. Počas „Palachovho týždňa“ v januári 1989 o tom hovoril vo vtedajšej štátnej televízii: video sa dá ľahko nájsť na googli (objavilo sa aj v retroseriáli Vyprávěj). Od roku 2013 zasadá v Poslaneckej snemovni za Komunistickú stranu Čiech a Moravy, mandát obhájil aj v posledných voľbách. Neohusákovcov reprezentuje s večne nasrdeným výrazom. Pravidelne chodieva na návštevy do separatistickej Doneckej ľudovej republiky na Ukrajine: naposledy ho tam tento rok v máji privítali s poctami sťaby „českú delegáciu“. Minister zahraničia to označil za hanbu Českej republiky, podľa opozície Ondráčkovo správanie hraničilo s vlastizradou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite