Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Peter Schutz: November nemôže za dnešok

.peter Schutz .stĺpčeky

Tridsať rokov po páde československej totality dominuje všeobecný pocit, že všetko, či aspoň veľa z toho, v čo sme po 17. novembri 1989 verili, leží v rozvalinách. Naozaj?

Peter Schutz

pamätníci eufórie z oslobodenia od dusivej atmosféry normalizačného marazmu sú dnes a denne konfrontovaní na viacerých frontoch s úbytkami viery v lepšiu budúcnosť. A tiež s nárastom skepsy, ktorá sa šíri aj z rôznych prieskumov súvisiacich s demokraciou a jej schopnosťou riešiť spoločenské výzvy lepšie, než komunistický režim a jeho nomenklatúry.

Čísla však nie sú až také podstatné, veľa závisí od formulácie otázok. Existencia veľmi početných ostrovov negatívnej deviácie, ktoré stavajú bývalý režim nad ten terajší demokratický, je však sama osebe svedectvom, že čosi sa za 30 rokov na Slovensku naozaj nepodarilo. Námietka, že ide o „soft“ čísla, opisujúce vnímanie reality, nie realitu ako takú, je nanič, už len z toho dôvodu, že rovnaký „argument“ sa dal použiť aj proti náladám na novembrových námestiach, ale ešte ani komunistom to nenapadlo.

Oslávte s nami 30 rokov slobody. Bez nezávislých médií nie je slobodná žiadna krajina. Podporte nás kúpou digitálneho predplatného za výnimočnú cenu.

Na hlúpe komparatistiky, trebárs, či je nejaký zásadný rozdiel medzi politicky zneužívanou a manipulovanou NAKA a totalitnou verejnou či štátnou bezpečnosťou, alebo či spravodlivosť, meraná justíciou za Čiča, bola zásadne odlišná od skorumpovanej justície tu a teraz, existujú triviálne vysvetlenia. Po Novembri sme napríklad prevzali totalitný monokratický model prokuratúry... 

„Podstatné je uvedomiť si, že rôzne tvrdenia o „nenaplnení ideálov Novembra“ sú falošnými správami, i keď pretrvali z dôb, keď o fake news nebolo počuť.“

Laicko-občianskym okom však vyzerajú tieto akože kontroverznosti celkom relevantne. A popri ešte zavádzajúcejších porovnaniach životných úrovní vtedy a dnes tvoria „argumentačnú“ základňu najväčšej hodnotovej zmätenosti doby, ktorou je mohutná a širokoplošná relativizácia zásluh a výnosov 17. novembra. A ústi to až do konšpiračných hĺbok typu „dnes je už jasné, že to v roku 1989 prebehlo pod réžiou ŠtB a KGB“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite