Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Petra Zajaca: November 2019 je dnešným novembrom 1989

.peter Zajac .stĺpčeky

Časové okno posledných tridsiatich rokov bolo šťastné, pre Slovensko výnimočné obdobie – a november 1989 bol jeho hviezdnym časom. Dnes sa však uzatvára.

jeho prvú charakteristiku tvoria politické požiadavky novembra 1989, platné podnes. Prvé vyhlásenie z 20. novembra 1989 má svoj pôvod v koncepte Ľudovíta Štúra z rokov 1843 – 1848 o modernom slovenskom politickom národe západného typu, založenom na neprenosnej individuálnej zodpovednosti každého občana za veci verejné, spoločnosť a štát. Vyhlásenie sa končí vetou: „Zoberme ako občania svoje záležitosti do vlastných rúk!“  Sluší sa povedať, že sa na ňom podieľali Fedor Gál, Ján Budaj, Valér Mikula, Peter Zajac, Martin Bútora, Peter Tatár a Alfréd Zimmermann.

Dvanásťbodové Programové vyhlásenie VPN z 25. novembra, doplnené o požiadavky MNI v oblasti národnostných menšín, potom stanovuje základné podmienky premeny totalitnej spoločnosti na slobodnú, a to v oblasti ľudských a občianskych práv a slobôd, budovania právneho štátu, pluralitného parlamentného systému, rovnoprávnosti národnostných menšín a dôslednej demokratickej federácie, v oblasti rovnoprávnosti všetkých foriem vlastníctva, v nezávislosti školstva a kultúry, odluke cirkví od štátu a v práve na zdravé životné prostredie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite