Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Dalibora Roháča: Európa, spíš?

.dalibor Roháč .stĺpčeky .komentár týždňa

Ráno po Trumpovom zvolení som pre Politico napísal článok, že Európa sa musí začať pripravovať na budúcnosť bez USA. Ani po troch rokoch si Európania neuvedomujú vážnosť situácie.

Dalibor Roháč

niekedy sa zdá, že obavy boli prehnané. NATO stále existuje, americká vojenská prítomnosť v Poľsku a Pobaltí je silnejšia, než kedykoľvek predtým, a obranné rozpočty krajín narástli. A aj napriek Trumpovým snahám zdržiavať pomoc pre Ukrajinu, dokiaľ jej vláda nezačne vyšetrovať Joa Bidena, tá bola nakoniec vyplatená – počas Obamových rokov bola pritom vojenská pomoc Ukrajine nemysliteľná.

Prehliadať však nemožno katastrofický prepad dôvery v Spojené štáty. Dá sa spoliehať na bezpečnostné záruky spojenca, ktorý zo dňa deň vytiahol koberec spod nôh Kurdov, ktorý sa Európe dennodenne vyhráža clami a je ochotný zasahovať do predvolebných kampaní u svojich nabližších spojencov – napríklad v Spojenom kráľovstve?

Amerika sa mení. Ak aj bude Trump v januári 2021 z Bieleho domu vypoklonkovaný, americkí spojenci si už nebudú môcť byť istí tým, či sa podobný štýl zahraničnej politiky do Washingtonu nevráti. Bedákanie ani moralizovanie však nie je odpoveďou. Je úplne jedno, čo si o Trumpovi Európania myslia. Relevantná otázka je, ako zareagujeme na ním urýchlené americké stiahnutie sa zo sveta. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite