Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Dalibora Roháča: Keď Amerika odíde, čo príde?

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Ťažko si predstaviť lepší materiál pre náborové videá Islamského štátu či ruskú propagandu, než zábery amerických jednotiek sťahujúcich sa z kurdských oblastí Sýrie.

Dalibor Roháč

je oprávnené z prebiehajúcej katastrofy viniť priamo prezidenta Donalda Trumpa. Ten sa na odchod nechal po telefóne presvedčiť tureckým diktátorom Erdoganom podobne, ako sa naivní dôchodcovia nechávajú presvedčiť bezškrupulóznymi „šmejdmi“. Turecký prezident sa pritom neskôr na sociálnych sieťach vyhrážal sankciami, ktoré odvolal hneď po vyhlásení údajného prímeria.

Pamätníkom sa pri televíznych záberoch z oblasti možno vybavila americká evakuácia Saigonu v roku 1975. Je tu však jeden významný rozdiel. Kým porážka vo vietnamskej vojne predstavovala pre Washington poníženie a politický zlom, odchod zo Sýrie je šokujúco bez politických následkov. Trump sa vezie na vlne meniaceho sa konsenzu naprieč oboma politickými stranami. Po novom je americké angažovanie sa vo svete – zvlášť na Blízkom východe – len na príťaž a je zdrojom nestability. Rovnako to popisuje ruská propaganda a poslanec Ľuboš Blaha...

Jedna z demokratických kandidátok na prezidenta Tulsi Gabbard napríklad nazvala Hillary Clintonovú „kráľovnou vojnových štváčov“ a vyzvala na stiahnutie amerických vojsk z regiónu. Gabbard je síce marginálna figúrka, ktorá sa len tesne kvalifikovala do prezidentskej debaty, ale hlúposti o potrebe konca „nekonečných vojen“ opakovali aj významnejší kandidáti: Elizabeth Warren a Bernie Sanders.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite