Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

K odluke cirkvi od štátu musíme dorásť

.michal Oláh .stĺpčeky .cirkev pod lupou

Po sedemdesiatich rokoch odhlasovali minulý týždeň poslanci Národnej rady SR nový cirkevný zákon. Registrované cirkvi budú financované inak ako doteraz. Štát si priamy vplyv ponechal.

K odluke cirkvi od štátu musíme dorásť Boris Németh

kritici hovoria o zlyhaní sekulárnej podoby štátu, pragmatici o prijateľnom kompromise. Menšie cirkvi sa obávajú ekonomickej straty. Nový spôsob financovania spolu osemnástich registrovaných cirkví bude na rozdiel od doterajšieho systému reálnejšie zohľadňovať počet veriacich. Právna úprava z dielne Ministerstva kultúry mení komunistickú koncepciu z roku 1949, naďalej však zachováva systém priamej podpory zo strany štátu. 

Rušia sa tabuľkové platy duchovných, odteraz budú výšku mzdy určovať priamo cirkvi, v čom ich bude limitovať iba Zákonník práce. Príspevok budú môcť po novom cirkvi využiť nielen na výkon svojej bohoslužobnej činnosti a mzdové náklady, ale už aj na kultúrne, sociálne či vzdelávacie aktivity detí. Zákon tým prináša väčší dôraz na samostatné a nezávislé hospodárenie cirkví.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite