Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Dalibora Roháča: Pozor, Trump odbrzdil

.dalibor Roháč .stĺpčeky .komentár týždňa

Držte si klobúky, Trumpovo prezidentovanie ide z kopca – a bez bŕzd. Kým Slovensko žije nahrávkami z Gorily, z údivu z tých, ktorí im vládnu, z údivu nevychádzajú ani Američania.

Komentár Dalibora Roháča: Pozor, Trump odbrzdil Natália Ložeková / natalialozekova.sk

na verejnosť sa dostal list Donalda Trumpa tureckému prezidentovi Erdoganovi, napísaný slovníkom a dikciou desaťročného dieťaťa, trápnou scénkou sa skončilo prezidentovo stretnutie s delegáciou demokratických zákonodarcov a o Kurdoch v Sýrii prezident stihol povedať, že v krajine „je dostatok piesku, s ktorým sa môžu hrať“... Ale dôležitejšie je dianie v Kongrese. 

V pondelok tam za zavretými dverami desať hodín vypovedala bývalá poradkyňa prezidenta Trumpa pre východnú Európu Fiona Hill, rešpektovaná expertka na Rusko, pracujúca pre prestížny centristický thinktank Brookings. Hovorila o panike, ktorá medzi ňou a ostatnými členmi tímu bývalého hlavného poradcu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona vznikla, keď sa dozvedeli o Trumpovej snahe viesť svoju osobnú politiku smerom k Ukrajine mimo oficiálnych kanálov, s cieľom donútiť ukrajinské vedenie na hľadanie špiny na bývalého viceprezidenta Bidena.

Hill aj Bolton zo situácie vychádzajú dobre, rovnako ako bývalá americká veľvyslankyňa na Ukrajine Maria Yovanovitch – kariérna diplomatka, ktorú Trump z funkcie odvolal, pretože na Ukrajincov tlačiť odmietala. Horšie je to s Mickom Mulvaneym, úradujúcim šéfom kancelárie prezidenta, ktorý sa tlakom na Ukrajinu netají, a s Gordonom Sondlandom, bývalým hoteliérom a republikánskym donorom, z ktorého Trump urobil veľvyslanca pri EÚ a osobného vybavovača na Ukrajine.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite