Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Home Credit a akademická česť

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Rektor Karlovej univerzity dohodol partnerstvo s nebankovou spoločnosťou Home Credit – a vyvolal takú vlnu, že Home Credit sám vycúval. Je to pekný príbeh a má dôležitý kontext.

Komentár Tomáša Němečka: Home Credit a akademická česť Natália Ložeková / natalialozekova.sk

zmluva uzatvorená 30. septembra mala univerzite prinášať počas troch rokov necelých 20-tisíc eur (pol milióna korún) ročne, Home Credit sa mal stať „hlavným partnerom“ a obe strany sa zaviazali „zdržať sa všetkého, čo by mohlo poškodiť dobré meno a povesť oboch strán.“ Je to nevinná klauzula? Možno, lenže Home Credit patriaci najbohatšej českej finančnej skupine PPF zarába nielen v Česku a na Slovensku, ale predovšetkým v Číne. 

Vďaka tamojším 52 miliónom klientov už tento rok za prvý polrok vykázal zisk 250 miliónov eur. A skupine PPF neskrývane prekáža kritika sinológov z Filozofickej fakulty UK, združených okolo webu Sinopsis. Kvôli nim 3. septembra vydala nahnevanú tlačovú správu, v ktorej protirečí ich tvrdeniu, že predátorsky zarába na finančne negramotných chudobných Číňanoch.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite