Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Súdy z Threemy ako zrkadlo

.štefan Hríb .názory .editorial

Kompletnosť Ústavného súdu, ako aj nevymenovanie Rada Procházku prezidentkou sú dobré správy.

Štefan Hríb

Ale to, čo sa postupne dozvedáme o stave celého súdnictva, je natoľko alarmujúce, že nastal čas na radikálny rez.

mnohí sú dnes prekvapení z Threemy. Naozaj sa u nás dá kúpiť rozsudok? Naozaj mnohí sudcovia beztrestne slúžia mafii? Naozaj. Ale nestalo sa to dnes, včera ani predvčerom. To, čo sa dnes derie na svetlo, bolo realitou roky a desaťročia, lenže keď to niekto vyslovil, dostal sa na okraj. A tak namiesto liečivých činov prišlo vylepšovanie zákonov, transparentnejšie predpisy a snaha o výchovu. Dnes vidno, ako veľmi to bolo naivné.

Keď sa pred takmer dvadsiatimi rokmi slušní sudcovia vzchopili a v Združení sudcov Slovenska prevzali iniciatívu, zdalo sa, že sa niečo mení. Navyše, sudcovský stav vtedy dostal nezávislosť od politickej moci, a mohol sa tak zreformovať a očistiť sám. Lenže výsledkom nebolo očistenie, ale vytlačenie slušných sudcov do defenzívy, nástup sudcovského podpriemeru a jeho zabetónovanie na desaťročia. 

„Stav súdnictva na Slovensku nie je náhodný. Je to náš presný obraz a je to aj zrkadlo.“

Prečo sa to vtedy stalo? Pretože sudcovský stav ako celok žiadne očistenie nikdy nechcel, naopak, svoju novonadobudnutú nezávislosť pochopil ako šancu posilniť svoje možnosti a zneužívať svoje nenahraditeľné postavenie. Pamätám si, ako mi vtedy jeden skvelý sudca po druhom vraveli, že prehrali, pretože sa ukázalo, že ich je zúfalá menšina. Z 1 400 sudcov je menej ako sto ľudsky aj odborne kvalitných, vraveli mi vtedy tí osvietenejší, z ktorých viacerí napokon rezignovali a odišli za iným šťastím.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite