Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež František: Nikto nám nerozumie

.michal Oláh .stĺpčeky .cirkev pod lupou

„Ak si všetci katolíci splnia povinnosti, ktoré im vyplývajú z tejto úlohy... tak misie v krátkom čase znova ukážu svoju starú silu a ráznosť,“ napísal v roku 1919 pápež Benedikt XV. v misijnej encyklike Maximum illud. 

Pápež František: Nikto nám nerozumie Alessandra Tarantino/AP/SITA

v novembri 2019 bude sto rokov, odkedy menovec emeritného pápeža vyzval katolíkov na celosvetové misijné dielo. Pápež František pri tejto príležitosti vyhlásil október za mimoriadny mesiac svetových misií. Podľa portálu Vatican News existuje dnes 1 109 misijných území v Afrike, Ázii a na ostrovoch Oceánie a Ameriky.

V misiách ide o vysielanie členov cirkvi na nové alebo pôvodne kresťanské územia so zámerom ohlasovať evanjelium a rozširovať kanonické (cirkevnoprávne) územie. Ale svet, nielen ten sekulárny, to nie vždy víta. Napokon, niektoré misie v chudobných krajinách boli viackrát zneužité na presadzovanie mocenských záujmov. 

„Mali by sme vojsť medzi ľudí a ukázať im, že dokážeme viac ako pochodovať za ľudské práva.“

Katolíckym misiám sa však bránili aj boľševici a krajiny ovládané náboženskými fundamentalistami. Príkladom odporu proti zmenám v kanonických teritóriách je aj návšteva Vladimíra Putina vo Vatikáne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite