Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Juraja Karpiša: QE špirála

.juraj Karpiš .stĺpčeky .iný pohľad

Tých 8 600 eur na každého obyvateľa eurozóny, vyrobených v poslednom kvantitatívnom uvoľňovaní, nestačilo. ECB sľúbila od novembra ďalšie. Tentoraz v objeme 20 miliárd mesačne – a s otvoreným koncom.

Komentár Juraja Karpiša: QE špirála Natália Ložeková / natalialozekova.sk

o ďalšom kole QE hovorí aj americká centrálna banka. A ak v kinách bude na jeseň Rambo V, na trhoch zrejme QE IV. Dnešné modely sveta teda hovoria toto: nízky ekonomický rast, vysoká nezamestnanosť, nízka cenová inflácia,  krachujúce banky, napätie na repo trhu, írska kríza, talianska kríza, grécka kríza, brexit, absencia fiškálnej integrácie v Európskej únii, absencia štrukturálnych reforiem, absencia fiškálnych reforiem, Trumpove obchodné vojny, klesajúce ceny akcií, nesolventnosť niektorých štátov EÚ, klesajúce ceny nehnuteľností, politická neistota, vôbec akákoľvek neistota  – to všetko sú dobré dôvody na tlačenie peňazí.

Môj model sveta hovorí, že štátom plánovaný úrok a vyvlastňovanie súkromných zdrojov tlačením peňazí narúša optimálnu alokáciu zdrojov v ekonomike, za čo zaplatíme nižším rastom životnej úrovne. Štát cez svoje peniaze berie tým, čo vytvárajú a šetria, a dáva tým, čo míňajú. 

Centrálna banka je navyše rušičkou ekonomických signálov. O čo je agilnejšia, o to väčšia kakofónia v ekonomike. Politik robí beztrestne deficity, investor naivne špekuluje, podnikateľ sa nerozvážne púšťa do projektu s príliš dlhou návratnosťou a Slovák s hrubým príjmom pod 60 percent mediánu sa nechá zlákať do 30-ročnej hypotéky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite