Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Grétka

.andrej Legutký .stĺpčeky .slovo farára spod tatier

A znova sme mohli vidieť tie smutné satelitné zábery. Nad púšťou odfotené čierne mraky dymu z horiacej ropy, unášané vetrom. Pripomínajú obrovské trojuholníky s rozlohou menšej krajiny. 

Grétka Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ich špičky sú tentoraz zapichnuté v ropných zariadeniach Saudskej Arábie. Ale videli sme také aj nad Kuvajtom či Irakom. Iný tvar, ale rovnako smutné posolstvo nesú aj tie nad Sibírou či amazonskými pralesmi.

Človek si predstaví tie obrovské materiálne škody, nenávratne zničené hodnoty, ktoré mohli lepšie poslúžiť človeku, energiu uvoľnenú len tak bez úžitku. Zvlášť, keď to je následkom buď ľudskej zloby alebo ľahostajnosti, či ekonomicky menšieho zla. Koniec koncov, je to výsostne vnútorná vec dotknutých krajín.

Každého však určite zamrzí, že to zhoršuje  i tak dosť doráňané životné prostredie. A objaví sa celkom egoistická myšlienka: „Tak ja tu tŕpnem, či mi to auto prejde cez prísnu emisnú kontrolu, stále sa to sprísňuje, ale načo to všetko, keď tam krajinu denne pokrývajú exhaláty, aké by možno navyše vyprodukovali milióny áut za roky jazdenia na spôsob volkswagenpodfuku... Načo všetky tie katalyzátory, filtre, aditíva, elektromobily...“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite