Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Miloš Zeman vs Senát 1:0

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Pokus o český impeachment dopadol tak, ako väčšinou dopadajú v Amerike: v jednej komore sa väčšina našla, v druhej nie. Ústavnú žalobu Senátu na Miloša Zemana zamietla Snemovňa.

Komentár Tomáša Němečka: Miloš Zeman vs Senát 1:0 Natália Ložeková / natalialozekova.sk

kým v minulosti bolo v Česku zosadenie prezidenta ťažké, po zavedení priamej voľby sa stalo takmer nemožným. Žalobu pre hrubé porušovanie ústavy teraz musí schváliť najprv trojpätinová väčšina z 81 senátorov, po nich trojpätinová väčšina z 200 poslancov (predtým stačil samotný Senát) a až potom sa ňou začne zaoberať Ústavný súd. 

Z toho dôvodu asi nikdy žiadny český impeachment neprejde. Trojpätinová väčšina v oboch komorách je totiž predpísaná aj pre zmeny ústavy, takže ak by sa už našla tak mohutná väčšina zákonodarcov, bolo by jednoduchšie zmeniť prosto celú ústavu – trebárs tak, že funkciu prezidenta zrušia. Takže hlasovanie snemovne minulý štvrtok nikoho neprekvapilo. Azda iba priebeh debaty.

Ústavnú žalobu pripravila skupina nezávislých senátorov na čele s protikorupčným aktivistom Václavom Láskom a horná komora ju schválila v júli (autor stĺpčeka hlási zaujatosť: text písal môj kolega z advokátskej kancelárie Pavel Uhl).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite