Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Zajaca: Parlamentná aritmetika

.peter Zajac .stĺpčeky .komentár týždňa

Výmena Pellegriniho za Fica je pragmatický krok. Alebo špinavý kompromis – ako chceme. Ale ani usmievavý Pellegrini sa už z Ficovho Matajovho lôžka nedostane. Začnime však od jednoduchej aritmetiky.

Komentár Petra Zajaca: Parlamentná aritmetika Natália Ložeková / natalialozekova.sk

budúcu vládu zostaví nakoniec ten, kto prinesie prezidentke Čaputovej nadpolovičnú väčšinu hlasov – a vôbec to nebude musieť byť víťaz volieb. Skóre je dnes nasledovné: možno počítať s tým, že do vlády s Pellegrinim nepôjde strana Za ľudí, Progresívne Slovensko/Spolu, KDH, SaS ani OĽaNO. To je dnes okolo 40 percent žetónov. 

Sme rodina je neistá. Boris Kollár hovorí, že on vo vláde nebude za každú cenu, čo v jeho podnikateľskom jazyku znamená, že zvyšuje cenu na obe strany, podobne ako Druckerova Dobrá voľba. U Druckera je však otázne, či sa vôbec dostane do parlamentu. 

Podobne je na tom Most-Híd, ani ten na rozdiel od SMK koalíciu so Smerom nevylučuje. Dnes by som dával väčšie šance SMK a partii okolo nej – keď dôjde na lámanie maďarského chleba, budú mať zrejme v rukáve viac žetónov. Tak či onak je to dnes bez záruky vstupu do parlamentu spolu okolo 15-18 percent žetónov. 

„Richard Sulík sa v roku 2016 na pár hodín cítil ako predseda vlády. Dnes má od toho ďalej ako kedykoľvek predtým.“

SNS je istá. To je pre SMER okolo sedem percent žetónov. Kotlebovi staro- a novofašisti by do vlády so Smerom šli, a s Mazurekom za Ficovými ušami by to aj šlo. No pri Pellegrinim si nie som istý, že by mohol ísť do koalície so stranou páchnucou homofóbiou, rasizmom a antisemitizmom. Kotleba je okolo desať percent žetónov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite