Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Chudoba je drahý špás

.vladimíra Marcinková .stĺpčeky .svet starostovej dcéry

Alena mala vydarenú rodinu, ale nevydarené manželstvo. Päť zdravých a šikovných detí. Manžel, ktorý pil. „Výplatu zlial krkom skôr, ako som nakúpila, čo bolo treba na život. Keď nemal za čo piť, začal s automatmi.“

Chudoba je drahý špás Natália Ložeková / natalialozekova.sk

prišli dlhy, úžera, vyhrážky. Alena chcela pre rodinu nový štart. Manžel odišiel na protialkoholické liečenie, ona predala byt a vyplatila dlhy. Keď sa vrátil, zamestnal sa a pár mesiacov žili spokojne. Prenajali si garsónku, sedemčlenná rodina, ale nesťažovali si. Už-už to vyzeralo, že sú z najhoršieho vonku, keď manželovi diagnostikovali rakovinu. Ťažký stav. Prestal pracovať. Alena zostala na domácnosť sama. Mesačné nájomné bolo zakrátko nad jej sily. Ledva bolo na lieky a na jedlo. Päť detí a manžel. Dlhy rástli a Alena sa po štyroch mesiacoch ocitla s rodinou na ulici. Manžela hospitalizovali. Deti vzali do ústavnej starostlivosti, „decáka“. Ona striedala „azylák“ s útulkami.

Tieto trápenia podlomili aj Alenine zdravie. Najmä psychické. Ťažko si hľadala prácu a začínala odznova, ale podarilo sa. Deti boli v detskom domove menej než rok. Alena obchádzala všetky úrady, združenia, nadácie a neúnavne prosila o pomoc. Deti chcela naspäť. Zapojila sa do pilotného projektu jednej košickej organizácie. Sociálne nájomné bývanie. Znie to ako veľká nuda, ale v skutočnosti čítate o malom zázraku, ktorý stojí 50-tisíc eur a dokáže štátu ušetriť státisíce. Dobre počujete. Státisíce! Nadácia poskytla pani Alene bývanie. Vybudovať túto bytovú jednotku stálo nadáciu 50-tisíc eur. Pani Alena bývanie nedostala zadarmo, platí nadácii nájom okolo 200 eur mesačne. Zvláda to.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite