Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Česko na hrane mečiarizmu

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Aj keby najvyšší štátny zástupca vrátil do hry stíhanie premiéra Babiša, jeho rodiny a jeho manažérov, prezident im dá podľa jeho slov milosť. Takže to, čo bola doteraz len hypotetická obava, už je realitou.

Komentár Tomáša Němečka: Česko na hrane mečiarizmu Natália Ložeková / natalialozekova.sk

najvyšší štátny zástupca Pavel Zeman nemá také silné právomoci ako na Slovensku generálny prokurátor, ale jednu áno – a vďaka nej je teraz poslednou systémovou poistkou v Babišovej kauze. Do troch mesiacov od právoplatného zastavenia stíhania môže takéto rozhodnutie zrušiť a nariadiť, aby dohliadajúci štátny zástupca pokračoval. Mal by to urobiť? Podľa mňa áno.

Na konci augusta Mestské štátne zastupiteľstvo v Prahe prekvapivo oznámilo, že zastaví stíhanie možného dotačného podvodu za 2 milióny eur v kauze Babišovej súkromnej farmy Čapí hnízdo. Pritom na vyšetrovanie dohliadalo štyri roky a dvakrát presvedčilo Snemovňu, aby obvineného zbavila imunity! Pred štrnástimi dňami som písal, že zatiaľ nevieme, či sa krátko pred podaním obžaloby rozsypali dôkazy, alebo len dohliadajúci štátny zástupca Jaroslav Šaroch (.týždeň č. 37/2019). Minulý štvrtok štátne zastupiteľstvo zverejnilo podľa informačného zákona svoje 90-stránkové uznesenie: hoci sú v ňom celé strany dôkazov začiernené, možno vyčítať, ako doktor Šaroch uvažoval. Akoby celý čas písal obžalobu – a pred koncom sa zľakol.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite