Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Čo potrebuje rodina?

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Máme za sebou pochod Hrdí na rodinu, Dúhový Pride a už aj Pochod za život. Sme farebná krajina a bez obáv to verejne formulujeme. Je to tak dobre, aj o tom bol novembrový sen. Ale niečo tomu chýba.

Štefan Hríb: Čo potrebuje rodina? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

vyrastal som na petržalskom sídlisku, mám takzvaný robotnícky pôvod. Prvé auto sme mali po 20 rokoch šetrenia, more som ako dieťa videl raz pri bulharskej Varne, do jaslí som musel už v šiestich mesiacoch, lebo obaja rodičia museli pracovať, aby sme prežili a tuzexovú plechovku Coca Coly sme s bratom mali v izbe za relikviu. 

Bola to doba komunistickej nespravodlivosti, neslobody a všeobecného materiálneho nedostatku, v ktorej navyše nad rodinou víťazil záujem proletariátu, čo bol krycí názov pre husákovskú kliku. A predsa pri pohľade dozadu necítim problém našej rodiny v režime, ostnatých drôtoch ani v radoch na vianočné banány, ale v slabom chápaní dôležitosti života v pravde a v nedostatočnom umení vzťahov.

„Mal som dobré detstvo a veľmi starostlivých rodičov, no ak mi niečo chýbalo, neboli to štátne podpory.“

Myslím na to vždy, keď sa v parlamente, na námestiach a v médiách pretekajú v tom, ako má štát pomáhať rodinám a ako v tom zlyháva. Nie som proti zmysluplným rodinným dávkam, dlhšiu materskú dovolenku považujem za náš dlh voči deťom, a aj podporu nájomných bytov pre mladých či ich výhodnejšie pôžičky viem oceniť. Ale neviem sa zbaviť dojmu, že nič z toho nie je základný problém našich rodín.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite