Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Petra Zajaca: Smútok z maďarskej politiky

.peter Zajac .stĺpčeky .komentár týždňa

Bol som jedným z architektov demokratickej slovensko-maďarskej politiky po roku 1989. Toto spojenectvo vychádzalo vždy z dvoch predpokladov. Že slovensko-maďarská politická spolupráca je kľúčová pre občiansky zmier na Slovensku a že ju dokážu účinne vytvoriť len sily nadväzujúce na november 1989.

Komentár Petra Zajaca: Smútok z maďarskej politiky Natália Ložeková / natalialozekova.sk

platilo to pre našu spoluprácu s MNI v roku 1989, pre podporu všetkých maďarských strán vláde Jána Čarnogurského po úteku Mečiarových potkanov z lode VPN v roku 1991. Rovnako to platilo pre spojenectvo SDK a SMK v zápase proti HZDS Vladimíra Mečiara, čoho výsledkom bol vstup Slovenskej republiky do Európskej únie a NATO. 

Platilo by to aj v roku 2001 pre črtajúce sa spojenectvo Demokratickej strany s SMK, ktoré zadusila slovenská intelektuálna elita, americké veľvyslanectvo a vnútorné tlaky v SMK. 

Toto spojenectvo sa začalo utvárať aj pred voľbami v roku 2010 s novou stranou Most-Híd. Vtedy však začali vznikať prvé trhliny. Béla Bugár vypudil z kandidátky najprv Františka Mikloška, Vladimíra Palka, Pavla Minárika a Rudolfa Bauera, potom vetoval účasť Rudolfa Zajaca na kandidátke OKS napriek prísľubu, že do nej nebude personálne zasahovať.  

„Pre Bélu Bugára nie je jadrom politiky spolupráca demokratických slovenských a maďarských síl, ale podiel na moci.“

Výsledok parlamentných volieb v roku 2010 však znamenal napriek tomu  veľký úspech pre Most-Híd na kandidátke s OKS. Most-Híd dosiahol aj vďaka razantnej volebnej kampani OKS 8,12 percenta a 14 kresiel. Odvtedy sa výsledok Most-Híd v parlamentných voľbách kontinuitne zhoršuje. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite