Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Budú Nemci poslúchať pápeža?

.marína Gálisová .stĺpčeky .cirkev pod lupou

V Nemecku sú cirkevné vody rozbúrené čímsi, čo sa ponáša na škandál.

Budú Nemci poslúchať pápeža? Arne Dedert/dpa via AP/SITA

kardinál Reinhard Marx, ktorý stojí na čele Konferencie biskupov Nemecka, oznámil začiatkom tohto roka, že plánuje synodu. V auguste odsúhlasil výkonný výbor nemeckej biskupskej konferencie návrh štatútu pre „synodálne zhromaždenie“. Túto správu uverejnila CNN a aj agentúra Catholic News Agency, ktorá zároveň dodala, že v súvislosti so synodou už fungujú pracovné skupiny, ktorých úlohou je diskutovať o niekoľkých otázkach, považovaných v Katolíckej cirkvi za kontroverzné.

Lenže štvrtého septembra poslal kardinál Marc Ouellet, prefekt vatikánskej  Kongregácie pre biskupov, do Nemecka list, že synoda v Nemecku sa nemôže pokúsiť meniť univerzálne učenie alebo disciplinárne zásady cirkvi. Pripojil aj právny posudok nemeckého návrhu štatútu, podľa ktorého je presne takáto zmena cieľom nemeckej synody: plány nemeckých biskupov sú údajne v rozpore s kánonickými normami a ich cieľom je zmeniť univerzálne normy a doktríny Katolíckej cirkvi.

„Na obzore je spor Nemcov s Vatikánom.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite