Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Schutza: Šéfkomisárka, portfóliá a V4

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Sústavné pripomienky aj z Vyšehradu (Babiš), že najzásadnejšie rozhodnutia v Únii má prijímať Európska rada, teda premiéri, a nie druhoradá Komisia, Ursula von der Leyen prepočula.

Komentár Petra Schutza: Šéfkomisárka, portfóliá a V4 Natália Ložeková / natalialozekova.sk

predsedníčka Európskej Komisie Ursula von der Leyen predstavila čo do priorít a programu zrejme najambicióznejšiu Komisiu, odkedy existuje EÚ. Kým sprava sa ozýva, že EK má byť technokratická, Leyenovej „squadra“ je ideologickejšia, než bola zostava toho Junckera, ktorý pri nástupe ohlasoval „najpolitickejšiu komisiu“. 

Iste, potenciálnu silu EK založili svojimi nomináciami (Timmermans, Verstager, Gentiloni) sami národní lídri. Už len uplatnenie genderového princípu (14 mužov, 12 žien, s Leyenovou teda 14:13)  avizuje, že ideológie nebudú novej Komisii cudzie.

Množné číslo ideológie je pritom správne. Kľúčové priority, ktorým budú šéfovať traja inak uvažujúci výkonní podpredsedovia – klíma, digitalizácia, rozvoj ekonomiky – predznamenávajú na pravo-ľavom fronte ak nie vyváženosť, tak aspoň snahu ísť týmto smerom. A to navzdory táraniu, že Brusel je akýsi dispečing, ktorý pumpuje ľavicovú ideológiu do členských štátov. Agendy viacerých komisariátov nesú napríklad zreteľný odtlačok Leyenovej rodnej CDU a európskych ľudovcov.

Slovenský komisár, ktorému Pellegrini halucinoval „silné ekonomické portfólio“,  je jedna z najporazenejších figúrok „hry o európske tróny“.

Snaha o akúsi vyváženosť sa odráža aj v regionálnej distribúcii komisariátov. S vplyvovo najsilnejšími a najobjemnejšími portfóliami pre Francúzsko (vnútorný trh), Taliansko (hospodárstvo), Dánsko (digitalizácia), Holandsko (klíma) však Leyen uspokojila  „západnú EÚ“  omnoho výdatnejšie, než východ a stred. Reč Orbána v Prahe, že v Leyenovej komisii je V4 výrazne posilnená oproti Junckerovej, je preto viac než sporná. Je pravda, že Poľsko dostalo vytúžené poľnohospodárstvo – na ktoré ide, nezabúdajme, tretina celého rozpočtu EÚ – čo je určite úspech. A ako odmena za podporu Leyenovej od PiS v hlasovaní to určite nie málo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite