Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Podovolenkové zamyslenie: Tatranský Hemingway

.michal Oláh .stĺpčeky

Je netradičné písať o dovolenkových destináciách po dovolenkovom období, rovnako ako aj odporúčať niečo ako letné čítanie po lete.

Podovolenkové zamyslenie: Tatranský Hemingway Ľubomíra Ivanková/SITA

vysoké Tatry si zhlboka vydýchli po niekoľkomesačnom drastickom letnom nápore návštevníkov najrôznejšieho razenia, a tak je dobre si pripomenúť aj niečo pozitívneho, napríklad, že v nich, ak máme trochu šťastia, je ešte stále možné stretnúť Tatranca Antona Mareca, ktorý prešiel všetkým, čo naše veľhory robí krásnymi i ťažkými. Bol nosič, chatár, horolezec a horský záchranca, lyžiarsky inštruktor a neviem čo ešte, ale hlavne spisovateľ. 

Je žijúcou encyklopédiou dejín tohto regiónu, ale nemenej zaujímavé sú jeho novely a poviedky. Nie som literárny kritik, môžem len povedať, že vás väčšinou s mimoriadnou ľahkosťou vtiahne do príbehu. Bez zbytočného sentimentu, pátosu a rozvláčnosti píše nie o veciach, ale o vzťahoch. 

Jeho hrdinovia, alebo možno antihrdinovia, sú bežní obyvatelia tatranských osád a vysokohorských chát so svojimi starosťami a radosťami v neuveriteľne tvrdej drine, ktorá je samozrejmou súčasťou ich práce, obnaženej až na dreň pri zápase o prežitie. Nie vždy, ba ani nie vo väčšine, je to zápas úspešný. Veľmi často sa pozerá priamo do tváre smrti. Možno preto majú jeho knihy, zbierky poviedok a novely z doby pred 89. rokom takú integritu (napr. Stopy túlavej zveri; Na Solisko hviezdy nepadajú; Dlhé sú tiene okamihov; a iné). 

„A na pozadí príbehov jeho postáv, nechcem povedať, že malých príbehov, sa odhaľuje nedávna i súčasná história tejto krajiny ako v zrkadle.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite