Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Babiš bez obžaloby

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Nastal deň D a... Jaroslav Šaroch sa po štyroch rokoch vyšetrovania rozhodol neobžalovať premiéra Andreja Babiša, jeho rodinu a jeho manažérov. Nevieme prečo. Zaskočil tým aj svojich nadriadených.

Komentár Tomáša Němečka: Babiš bez obžaloby Natália Ložeková / natalialozekova.sk

obžalobu čakal kdekto, pretože štátny zástupca (česká obdoba prokurátorov) Šaroch dozeral na prípad farmy Čapí hnízdo od začiatku vyšetrovania v roku 2015. Keď sa polícia rozhodla Babiša a spol. v auguste 2017 obviniť z dotačného podvodu a zneužitia fondov EÚ, Šaroch spolu s vyšetrovateľom prišli vysvetliť dôvody poslancom, ktorí mali politika-miliardára vydať na stíhanie (museli ich presvedčiť dvakrát, pretože po voľbách 2017 získal Babiš imunitu znova). 

Ešte vlani v máji nevyhovel žiadosti premiérovho advokáta o zastavenie. Tento rok na jar uzavrela polícia spis, Šaroch na ňom štyri mesiace pracoval... a v posledný deň lehoty odovzdal 90-stránkové rozhodnutie o zastavení stíhania. A to všetkých obvinených vrátane Babišovej manželky a dospelej dcéry. Keďže nepoznáme dôvody, prečo Šaroch na začiatku stíhanie schválil, nepoznáme ani dôvody, prečo ho chce na konci zastaviť (zrejme podľa neho nemožno preukázať podvodný úmysel). 

„Zatiaľ nevieme, či sa dôkazy proti Babišovi skutočne rozsypali. Alebo či sa rozsypal len doktor Šaroch.“

V každom prípade je to štatisticky výnimočný krok: štátni zástupcovia vlani zastavili stíhanie v 1 percente prípadov, ale väčšinou na samom začiatku, nie po štvorročnej práci. A zvlášť nie pri hospodárskej kriminalite, kde spis stojí na listinných dôkazoch.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite