Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Dalibora Roháča: Slováci v zahraničí – tajný triumf našej krajiny

.dalibor Roháč .stĺpčeky .komentár týždňa

Jeden z hlavných rozdielov medzi komunistickou totalitou a moderným autoritárstvom Viktora Orbána a Vladimíra Putina je postoj k emigrácii vlastných občanov. Kým staré režimy ľudí strieľali na hraniciach, tie nové len vítajú, ak tí nespokojní odchádzajú.

Komentár Dalibora Roháča: Slováci v zahraničí – tajný triumf našej krajiny Natália Ložeková / natalialozekova.sk

dôvody pre odchod sa rôznia. Niektorí odchádzajú za príležitosťami, iní pre stiesňujúcu atmosféru doma. Pre život v zahraničí sa však častejšie rozhodujú mladí ľudia s perspektívou. Tí, ktorí v krajinách kontrolovaných modernými autoritármi ostávajú, budú v priemere o čosi viac naklonení rečiam o stabilite a istotách.

Tých mal vždy plné ústa aj Robert Fico. Napriek zlu, za ktoré je expremiér zodpovedný, by bolo nesprávne porovnávať ho s Orbánom či Putinom. No v postojoch k slovenskej komunite v zahraničí sa vlády Smeru od svojich autoritárskejších náprotivkov na juh a východ od nás veľmi nelíšia. Pre všetkých z nich je len dobrou správou, keď vzdelaní a mladí voliči na domáce pomery rezignujú, odídu a do verejných vecí nekafrú.

„Nie sme prvou krajinou s veľkou a talentovanou diaspórou.“

Vyše tristotisíc Slovákov žije prevažne z ekonomických dôvodov v zahraničí. Od polovice minulého desaťročia môžu voliť v parlamentných voľbách poštou. V tých posledných voľbách však naspäť na Slovensko prišlo len 1 044 hlasovacích lístkov. Procedúra si vyžaduje, aby si občania so značným časovým predstihom na voľby sami spomenuli a vypýtali si od príslušného úradu hlasovacie lístky. O tom, že sa štát nesnaží proaktívne zahraničný elektorát pri účasti podporiť, netreba hovoriť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite