Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Juraja Karpiša: Prichádza kríza?

.juraj Karpiš .stĺpčeky .iný pohľad

Slovenská ekonomika brzdí – čo nemôže byť pre tých, čo dávajú pozor, prekvapivé. Veď Nemecko len štatistickým zázrakom už koncom minulého roka ušlo definícii recesie (dva štvrťroky poklesu HDP).

Komentár Juraja Karpiša: Prichádza kríza? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ako majstrov sveta vo výrobe áut by nás mala znepokojiť správa, že počet v Nemecku vyrobených áut od začiatku roka padol na hodnoty naposledy videné v katastrofickom roku 2009. V Číne kolabujú tieňové banky, vo svete zúri Trump a jeho obchodná vojna. Slovensko ako montážna dielňa jadra EÚ preto asi nebude ďalej veselo rásť v stagnujúcej eurozóne s miznúcim dopytom po autách.

Prekvapilo ma, ako sa v našich médiách pletie ekonomické spomalenie s krízou. Po poslednej kombinácii ekonomického prepadu s finančnou krízou zostala v spoločnosti kopa podmienených sebaobranných reflexov. Ľudia nemajú čas a chuť študovať rozdiel medzi hospodárskym a finančným cyklom, medzi ekonomickou recesiou a finančnou krízou. Rozlišovanie medzi nimi je však užitočné a pri predpovedaní krízy kľúčové. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite