Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Schutza: Johnsonov negociačný front

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Trojročná sága o forme a podmienkach odchodu Británie z  EÚ napriek väčšinovým očakávaniam od nového britského premiéra predsa len pokročila. Čo to znamená?

Komentár Petra Schutza: Johnsonov negociačný front Natália Ložeková / natalialozekova.sk

výsledkom dvojstranných stretnutí Johnsona s Merkelovou a Macronom je, že Únia už netrvá na absolútnej nedotknuteľnosti rozvodovej zmluvy, dohodnutej s Mayovou (a následne trikrát odmietnutej britským parlamentom). Ak Briti prídu s návrhom akéhosi „technického riešenia“, Nemecko a Francúzsko sa už vraj nebudú uzatvárať pred zmenou tzv. írskej poistky.

Je to síce krok neistý, neurčitý, ale predsa len krok k odvráteniu tvrdého brexitu. Isteže, rozchod bez dohody zostáva aj po Johnsonovej simultánke s kancelárkou a prezidentom najpravdepodobnejším scenárom. Prvý náznak zo strany Únie, nefetišizovať dohodu s Mayovou až do posledného písmena, však oprávňuje na nádej, že obrat  k „soft verzii“ s čo najviac limitovanými stratami ešte nie je vylúčený. 

Jedno-jediné, na čom sa nepochybne zhodnú GB aj EÚ, totiž je, že brexit bez nástupníckych zmlúv o obchode, právnych vzťahoch a podobne – čiže tvrdý bez dohody– je vôbec najhorším riešením pre oboch.

„Kancelárka Merkel sa postavila na čelo priateľov civilizovaného rozchodu, ktorí necítia potrebu „osladiť“ Britom odchod aj za cenu o čosi väčšieho trápenia pre kontinentálnu Európu.“

Ozajstným zvratom by samozrejme bolo, keby Johnsonov sľub, že Británia za žiadnych okolností neobnoví írsko-severoírske hraničné kontroly, Macrona presvedčil. Ale kdeže – írsku poistku si Macron vykladá ako „nenahraditeľnú záruku zachovania slobody v Írsku a integrity jednotného trhu“. A na to je mu premiérsky sľub príliš málo, takže si pýta zástupné riešenie od Britov... 

Nuž, s ideologickými statusmi je polemika zložitá, avšak predstava neslobodného Írska z akéhosi britského popudu je dokonale absurdný európsky predsudok. Pre samotné Írsko, ktorého ďaleko najväčším obchodným partnerom je Británia, je pokračovanie voľného pohybu tovaru absolútna priorita. 

Ešte väčšia než obchod s Britmi pre Úniu. A preto jednoznačná podpora Tuska, Barniera či Junckera tomu Dublinu (ktorý napríklad ako takmer jediný bráni celoeurópskemu zdaneniu Facebooku či Googlu) vyznieva čudne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite