Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Objektívom Terezy Nvotovej: Holuby na balkóne

.tereza Nvotová .stĺpčeky .objektívom Terezy Nvotovej

Keď som tam to hniezdo vešala, myslela som si, že príde nejaká sýkorka. Pár dní na to som tam našla dve vajíčka. A potom prišla ona. Šedá mestská holubica. Škoda, pomyslela som si, no hneď mi prišlo zo seba zle. Sme to ale strašný druh!

Objektívom Terezy Nvotovej: Holuby na balkóne Natália Ložeková / natalialozekova.sk

nejde o to, že rozlišujeme hodnotu tvorov na základe nejakej viditeľnej „krásy“, no tento nezmyselný precedens povyšujeme na právo ničiť a zabíjať. Keby v slepačích klietkach či na jatkách sedeli stovky zlatých psíkov a mačiatok, tak by z toho asi nebol globálny multimiliardový biznis. Druhé kritérium, ktorým sa oháňame, je inteligencia. Keď sa mi však na balkóne uhniezdila holubia rodina, zistila som, že tie „sprosté holuby“ vôbec nie sú také sprosté.

Rozumejú konceptu časopriestoru, sú schopné vrátiť sa domov zo vzdialenosti tisícov kilometrov. Počas svetových vojen fotili tajné snímky nepriateľských území či doručovali strategické správy. 

„Po dvoch týždňoch neprestajného sedenia na vajciach som holubicu začala obdivovať.“

V Japonsku sa naučili rozoznávať umelecké diela, napríklad Moneta a Picassa. V Amerike si vybudovali slovnú zásobu na 58 slov. 

Pri teste multitaskingu, boli dokonca rýchlejšie než ľudia, a v Kalifornii sa naučili rozpoznávať rakovinu prsníka. Okrem toho sú to skvelí rodičia a partneri.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite