Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Objavil sa nový Foglar?

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Neviem, či to tak funguje na Slovensku, no v českej debate je okamžite jasné, kto je „Mirek Dušín“ alebo čo znamená „bobrík mlčania“. Je to jasné dokonca aj tým, ktorí nikdy nijakú foglarovku nečítali.

Komentár Tomáša Němečka: Objavil sa nový Foglar? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

skautský vodca Jaroslav Foglar (1907 – 1999) napísal niekoľko mimoriadne úspešných chlapčenských knižiek: koncom minulého roka sa pripomínalo 80. výročie prvého príbehu Rýchlych šípov. (Áno, prvé diely o ich konfliktoch s Čiernymi jazdcami vyšli krátko pred okupáciou, v decembri 1938, v časopise pre mládež Mladý hlasatel.) 

Novinár a znalec jeho diela Zbyněk Petráček nazval Foglara českým endemitom, organizmom viazaným na špecifické prostredie: vášeň preňho majú iba sami Česi, ani jeden z jeho prekladov v cudzine nezaujal. 

Komiksy Rýchlych šípov používajú archaický jazyk a výchovné apely z úst vzorného vodcu klubu Mirka vždy inšpirovali dobromyseľné paródie. No Foglarovi sa darilo nielen tvoriť literárne typy a chytľavé hlášky. 

Predovšetkým čitateľov presvedčil, že dobrodružstvo sa začína na vašej ulici, a nadchol ich pre zakladanie klubov (do mája 1941, keď nacisti Mladý hlasatel zastavili, vzniklo v Česku neuveriteľných 24 600 klubov s najmenej štyrmi členmi). Svetlú stránku foglaroviek – kamarátstvo a komickosť – sprevádzala vždy aj veľmi sugestívne temná, odvrátená strana: v príbehoch býva smrť, zrada, občas aj šialenstvo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite