Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Dalibora Roháča: Johnson a EÚ - kompromis nemožný

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Čo sa stane, ak sa nezastaviteľná sila – britský premiér Boris Johnson – stretne s nehybným objektom – Európskou úniou? Všetko naznačuje že výsledkom bude brexit bez dohody.

Komentár Dalibora Roháča: Johnson a EÚ - kompromis nemožný Natália Ložeková / natalialozekova.sk

je to paradox. Takmer akýkoľvek kompromis by bol pre zúčastnené strany lepší, než prácne hamovanie chaosu, ktorý odchodom „natvrdo“ nastane. I otázka írskej poistky by sa pri troche dobrej vôle na oboch stranách dala vyriešiť aj inak, než nástojením na britskom zotrvaní v colnej únii s EÚ. 

Dohodnúť by sa dalo na kontrolách pred 500-kilometrovou hranicou, prípadne na nejakej verzii programu FAST, ktorý už skoro 20 rokov uľahčuje kontroly prevereným prepravcom medzi Spojenými štátmi, Kanadou a Mexikom.

Prečo sa teda kompromis javí ako nemožný? Na britskej strane sa debata za ostatné tri roky zradikalizovala natoľko, že aj ten najmenší ústupok sa vníma ako zrada referenda. Okolo 60 konzervatívnych poslancov napríklad avizovalo, že sa postavia proti dohode s Úniou, aj keby z nej bola írska poistka vypustená.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite