Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naša vládna krízička

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Zvonku to vyzerá čudne: v českej vláde už dva mesiace po demisii presluhuje minister kultúry. Chce ho odvolať jeho ČSSD a na jej želanie aj premiér Babiš, ale výmene bráni prezident Zeman. Prečo sa to deje?

Naša vládna krízička ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

ministrom – istým Staněkom z Olomouca – sa už netreba príliš zaoberať: dlho bol nenápadná myš, potom sa však pustil do divokých prepúšťaní v galériách a bodro vypúšťal také nekompetentné úvahy, až jeho odchod žiadala veľká petícia umelcov (.týždeň 21/2019 ). Staněk podal pod tlakom svojej strany demisiu ku koncu mája. Lenže prezident sa rozhodol zdržovať. Zemanovi bol totiž už dlho tŕňom v oku sarkastický a sebavedomý šéf Národnej galérie, takže výmenou za jeho odvolanie sľúbil ministrovi podporu.

ČSSD a jej šéf – vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček – zvolili metódu preskakujúcej gramofónovej platne. Na rokovaniach so Zemanom opakujú, že chcú ministra odvolať a dosadiť zaňho svoju novú tvár, starostu Nového Mesta na Morave Michala Šmardu (ten síce tiež nemá skúsenosti z kultúry, ale prinajmenšom si získal sympatie tým, že Zemanove útoky znáša so stoickým pokojom). Takisto trvajú na tom, že výmenu musí zariadiť premiér Babiš, inak odídu z koalície. Prezident ich dva mesiace skúšal zneistiť, nakoniec sľúbil odvolať ministra ku koncu júla. No nepovedal, koho a kedy zaňho vymenuje. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite