Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rodina, Pride a človek

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Pred pár týždňami som si napriek horúčavám zabehol päťmíľový LGBT Pride beh v Central Parku. S viac ako dvanásťtisíc amatérskymi bežcami udalosť vstúpila do Guinnessovej knihy rekordov.

Rodina, Pride a človek ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

niektorých to azda prekvapí, ale nič na akcii nenaznačovalo, že by jej cieľom bolo šírenie ideológie genderu alebo potupa tradičnej rodiny. Ak mal beh nejaký politický odkaz, tak bol úplne nekontroverzný. Nikto by nemal byť za sexuálnu orientáciu ostrakizovaný, a to nielen zákonmi – ako sa to stále deje v niektorých krajinách – ale ani v bežných medziľudských vzťahoch.

Kým na Slovensku vedieme zúrivý boj o to, či diskrimináciu predstavuje absencia civilných sobášov osôb rovnakého pohlavia a zakorenená predstava homosexuála ako devianta, inde tento spor už ustal. 

Ešte v 90. rokoch bola americká verejná mienka rozdelená 50 ku 50 v tom, či by vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia mali byť zakázané. A len pred desiatimi rokmi bola väčšina Američanov proti svadbám rovnakého pohlavia. Dnes ich podporuje 63 percent. 

„Cesta preč z kultúrnych vojen je jednoduchá. Úplne všetkým by nezaškodilo tráviť menej času debatami na sociálnych sieťach.“

V Británii sa nikto nepohoršil, keď Bank of England umiestnila portrét Alana Turinga, priekopníka kódovania a obete britskej legislatívy proti homosexualite, na novú 50-librovú bankovku a keď pri príležitosti londýnskeho Pridu zorganizovala na Downing Street konzervatívna britská premiérka slávnostnú recepciu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite