Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vincent a zlyhanie sekulárneho humanizmu

.michal Oláh .stĺpčeky .cirkev pod lupou

Násilná smrť Vincenta Lamberta nie je výdobytok humanizmu, ale jeho popretie. Dňa 11. júla o 8.42 ráno zomrel v dôsledku vyhladovania vo veku 42 rokov. Nie vinou choroby či komplikácií zdravotného postihnutia. Preto, že mu bola cielene odopretá výživa.

Vincent a zlyhanie sekulárneho humanizmu AP Photo/Thibault Camus Manželka Vincenta Lamberta Rachel.

po nehode na motorke v septembri 2008 bol vyše desať rokov v stave minimálneho vedomia (teda nie mozgovej smrti). Podobne ako Michael Schumacher dokázal bez pomoci dýchať, zobudiť sa, zaspať a mal zachovaný hltací reflex. S pasívnou eutanáziou, odpojením prísunu živín, súhlasila Vincentova manželka a šesť z ôsmich súrodencov. Za pravdu im dal francúzsky aj európsky súd pre ľudské práva. 

Nesúhlas vyslovili rodičia zosnulého a dvaja súrodenci. K ich názoru sa priklonil Výbor OSN pre práva osôb so zdravotným postihnutím aj francúzska katolícka cirkev. Pápež František v  predvečer Vincentovej smrti tweetoval: „Modlime sa za chorých ľudí, ktorí sú opustení a prenechaní smrti. Spoločnosť je ľudská, ak chráni každý život, od počiatku až po prirodzenú smrť, a nevyberá, kto je a kto nie je hoden žiť.“

„Často zosmiešňovaná katolícka cirkev v týchto prípadoch ukazuje, akú nezastupiteľnú úlohu má všade tam, kde sekulárny humanizmus zlyhal.“
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite