Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hovoriť s Jiřím Grygarom

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Jednou z najväčších výsad novinára je možnosť hovoriť so zaujímavými ľuďmi. Je to výzva, ktorá prináša napätie, či sa rozhovor podarí, ale je to najmä obohacujúce. Ako teraz – s legendou československej astronómie.

Hovoriť s Jiřím Grygarom Natália Ložeková / natalialozekova.sk

jiří Grygar je pokorný človek. Hoci je autorom relácie Okná vesmíru dokorán, ktorá bola oázou slobody a tvorivého hľadania v neslobodnom Československu a ktorá rozširovala poznanie desaťtisícom ľudí, spútaných železnou oponou, nikdy som na ňom neuzrel ani tieň nadradenosti. Naopak, patrí k najmilším ľuďom, akých poznám.

Jiří Grygar je aj úkaz. To, ako hovorí o temnej energii, čiernych dierach či kopách galaxií, je nenapodobiteľné, vždy znovu strhujúce a pritom veľmi zrozumiteľné. Keď bol pred rokmi prvý raz hosťom relácie Pod lampou, venovanej vesmíru, mal som podobný pocit, ako keď o fyzike hovorili Martin Mojžiš s Vladom Černým, o biológii Ľubo Tomáška, o matematike Pavel Brunovský či o chémii Peter Szolcsányi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite