Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český film roka: Staříci

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Na karlovarskom filmovom festivale mal premiéru český film Staříci – o dôchodcoch, ktorí sa rozhodnú zastreliť nepotrestaného prokurátora. Treba dodať, že film nakrútili podľa skutočnej udalosti.

Český film roka: Staříci Natália Ložeková / natalialozekova.sk

vojnový hrdina plukovník Pravomil Raichl skutočne chcel – tak to aspoň po rokoch tvrdili jeho priatelia – osobne popraviť neslávne presláveného prokurátora z 50. rokov Karla Vaša, ktorý mal na svedomí zinscenované procesy vrátane trestu smrti pre generála Heliodora Píku (mimochodom, keď komunizmus začal požierať svoje deti, sám Vaš sa v roku 1954 ocitol načas v Leopoldove medzi svojimi niekdajšími obeťami). 

České porevolučné súdy si s justičnými vraždami z doby stalinizmu dlho nevedeli rady. Vaš najprv dostal – ako 85-ročný –  v roku 2001 sedem rokov nepodmienečne. Lenže odvolací súd ho síce tiež uznal za vinného, ale jeho skutky posúdil ako premlčané. Plukovník Raichl preto chcel vykonať trest sám. Generála Píku aj prokurátora Vaša osobne poznal z východného frontu, patril k prvým členom československej jednotky v Buzuluku (Píka jej vznik presadil ako vojenský pridelenec v ZSSR, Vaš tu slúžil ako pisár roty, neskôr pri poľnom súde). 

„Dvaja tvrdohlaví muži idú naplniť svoju vojnovú misiu v spoločnosti, ktorá už s nimi nepočíta.“

Najprv si na Vaša zo svojho domova v americkom Oregone priviezol svoju obľúbenú loveckú pušku winchestrovku; tú mu však zabavili colníci na pražskom letisku. Vo februári 2002, krátko po oslobodzujúcom rozsudku, sa za ním Raichl – v tom čase už vyznamenaný Václavom Havlom radom Bieleho leva – vydal priamo do domova dôchodcov na pražskom Chodove. V taxíku však zomrel na infarkt. Mal 81 rokov. (Karel Vaš zomrel v roku 2012 ako 96-ročný doma v posteli.)

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite