Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Majú kňazské semináre budúcnosť?

.anton Vydra .stĺpčeky .cirkev pod lupou

Existujú dve pozície, z ktorých môže na takto položenú otázku zaznieť ostrá, úplne opačná a väčšinou nekriticky rýchla odpoveď. Položiť si však túto nezvyčajnú otázku znamená pýtať sa hneď aj na čosi iné. Čo je tým iným? Infantilita, vzbudzovanie pocitu nadradenosti alebo uzavretosť?

šestica autorov pod editorskou taktovkou rímskokatolíckeho kňaza Karola Moravčíka pripravila pokračovanie knihy Radosť evanjelia na Slovensku. Tak ako v prvotine z roku 2016, aj tentoraz chcú analyzovať problémy, ktorým čelí dnešná cirkev. Tie problémy sú vo väčšine prípadov dobre známe, a preto až tak neprekvapia. No nad jedným som sa predsa len pozastavil.

Je to práve Karol Moravčík, kto v texte o infantilizácii mladého kléru píše aj o kňazských seminároch, v ktorých žijú kandidáti kňazského svätenia: „Dnes si však nástojčivejšie treba klásť otázku, aký osobnostný typ sa formuje týmito inštitúciami, ktoré uzatvorené pred spoločnosťou poskytujú istotu a bezpečie. Zásadnejšie sa treba pýtať, či dnes inštitúcia seminára, prinajmenej v Európe, je ešte nutná a zmysluplná, aby vytvárala zrelý, na pastoráciu súci klérus, alebo či tu nejestvuje nebezpečenstvo, že v takýchto inštitúciách sa ďalej vedú k infantilite ľudia, ktorí boli už vopred krehkí.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite