Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rozdiel medzi Českom a Slovenskom

.vladimíra Marcinková .stĺpčeky .svet starostovej dcéry

Od roku 2014 vyhral Andrej Babiš každé voľby a v každom jednom prieskume vedie minimálne o desať percent. Dnes stojí štvrť milióna ľudí v uliciach a kričí jeho meno.

Rozdiel medzi Českom a Slovenskom Natália Ložeková / natalialozekova.sk

súčasná situácia v Česku v mnohom pripomína Slovensko spred roka. Hnev v uliciach, tieň zneužívania moci, boj o spravodlivosť a charakter krajiny. Má to však jeden zásadný rozdiel. Babišova stolička sa netrasie. Je o ňu totiž pevne opretý prezident Zeman. Rozdiel medzi Českom dnes a Slovenskom spred roka je v osobe prezidenta.

Kým prezident Zeman českému premiérovi radí, aby demonštrácie ignoroval, pred rokom sa slovenský prezident Andrej Kiska postavil pred verejnosť a vyzval premiéra na zásadnú rekonštrukciu vlády alebo na predčasné voľby. Robert Fico nespokojnosť občanov nemohol ignorovať. Mal totiž demokratickú protiváhu. Kisku, ktorý ľuďom sľúbil, že krajinu prevedie krízou. Neviem, čo ľuďom sľúbil prezident Zeman, ale tuším, čo sľúbil Andrejovi Babišovi. 

„Slovákov nech šťastie drží za ruku pri najbližších voľbách.“

Robert Fico tlak neustál, Andrej Babiš ho s vysokou pravdepodobnosťou ustojí. Obraz, ako Robert Fico podáva demisiu do rúk Andreja Kisku, ostane navždy mementom porážky arogancie moci. Na krehkej hrane s Ústavou odmietol prezident Kiska vymenovať prvý návrh vlády Petra Pellegriniho. Volal po prísnejších nárokoch na obsadenie kľúčových rezortov. Vedel, že sa tým dal na veľmi ťažký boj so súperom, ktorý sa nebojí použiť všetky prostriedky pomsty, ale pochybnosť o tom, že je to správne a nevyhnutné, som v ňom nezočila.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite