Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dolár, bitcoin, libra?

.juraj Karpiš .stĺpčeky .iný pohľad

Facebook oznámil plán prísť začiatkom roka 2020 s vlastnou kryptomenou Libra. Evolúcia peňazí teda po polstoročí rozmŕza. Je to užitočný pokus, alebo vopred prehratý zápas?

Dolár, bitcoin, libra? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

prekvapilo ma, ako dlho to Facebooku trvalo. Peniaze sú pamäť dobrých skutkov v spoločnosti – a Facebook má 2,38 miliardy aktívnych používateľov po celom svete! Monetárna únia Libry by mala sedemkrát viac obyvateľov ako eurozóna. Navyše práve technologické platformy, špecializujúce sa na sieťovanie a správu databáz, sú prirodzeným miestom pre peňažnú komunikáciu, a nie technologicky zaostávajúce banky. 

Čína v tom o dekádu predbehla „vyspelý“ svet. Wechat a Alipay tam ukradli klasickým bankám veľkú časť peňažnej pamäte. Facebook však nechce iba dílovať štátne peniaze ako jeho čínski bratia. Chce novú kryptomenu, postavenú na blockchaine. No na rozdiel od bitcoinu plánuje jej hodnotu stabilizovať krytím v podobe rezerv, ako sú meny alebo štátne dlhopisy.

„Libru majú riadiť zakladajúci členovia, okrem Facebooku napríklad aj Visa, MasterCard, PayPal či Ebay.“

Nahliadnutie do whitepaperu Libry však odhalí, že ide skôr o karikatúru kryptomeny. Nejde o to, že ich blockchain nemá bloky, problém je hlbší. Do systému sa nemôže zapojiť a za zmenu peňažnej pravdy nemôže hlasovať ktokoľvek zúčastnený. Kľúče od tlačiarne, tučné zisky zo správy rezerv a právo meniť peňažnú pamäť si ponechá Mark Zuckerberg so skupinkou vyvolených. Libru majú riadiť zakladajúci členovia, okrem Facebooku napríklad aj Visa, MasterCard, PayPal či Ebay. Vraj raz, keď bude svet pripravený, sa kontroly vzdajú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite