Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Objektívom Terezy Nvotovej: Súcit, sloboda a hodnoty

.tereza Nvotová .stĺpčeky .objektívom Terezy Nvotovej

Kiska je teda konzervatívec, píšu médiá. Istanbulský dohovor, liberalizmus či gej manželstvá odmieta. Je toto však definícia konzervativizmu? Čo vlastne znamenajú tieto známe pojmy, ktorými sa vo verejnom priestore teraz tak často žongluje?

Objektívom Terezy Nvotovej: Súcit, sloboda a hodnoty Natália Ložeková / natalialozekova.sk

„sloboda tvojej pästi sa končí na špičke môjho nosa,” tak charakterizuje liberalizmus známy citát Johna Locka. Winston Churchill zase konzervativizmus zhrnul do vety „preferujem minulosť pred súčasnosťou a súčasnosť pred budúcnosťou”. 

Na Slovensku sa však z týchto politicko-filozofických smerov stali nadávky, ktoré sa používajú skôr na zastrašenie voliča – bacha, to sú liberáli, tí, čo sem chcú pustiť migrantov a z detí spraviť teplošov, či fuj, konzervatívec – klerofašista, čo nerešpektuje slobodu jednotlivca. 

Mrzí ma, že si toto zjednodušovanie osvojila väčšina našich politikov. Už aj Kiska hovorí o „extrémnych liberáloch” bez náležitého vysvetlenia výrazu, akoby to malo značiť niečo nedobré. Od toho je už len krôčik k nálepkám ako „slniečkari” či „kaviareň”. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite