Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tieň mariánskeho stĺpa

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Pražskí zastupitelia vášnivo rokovali až do noci. Minulý piatok o 5.15 ráno (!) hlasovali, či nezmenia rozhodnutie z roku 2017 a nepovolia mariánsky stĺp na Staromestskom námestí. Nezmenili, nepovolili.

Tieň mariánskeho stĺpa Natália Ložeková / natalialozekova.sk

nikdy som o mariánskom stĺpe nepísal: vzbudzuje zmiešané pocity tak ako máloktorá téma. Stĺp vztýčili obyvatelia mesta ako vďaku Panne Márii za obranu pred Švédmi na konci tridsaťročnej vojny v roku 1648. Protestanti ho logicky vnímali ako katolícky triumfalizmus. Takže v roku 1918 ho nadšený dav strhol pri odstraňovaní symbolov Rakúska-Uhorska (len vojsko vtedy zabránilo, aby nepokračoval zhodením sôch z Karlovho mosta do Vltavy). Dodnes možno vidieť, kde stával: v dlažbe je vyznačený tzv. pražský poludník, ukazujúci, kam dopadal tieň stĺpa o 12.00. Čosi ako „socha tieňa sochy“.

Po roku 1989 vznikla katolícka petícia na obnovu stĺpa. Na ňu odpovedala menšia protestantská protipetícia, k nej sa pridali liberáli a ľavica, ktorí inokedy hlásajú toleranciu k čomukoľvek. Keď pražská rada schvaľovala obnovu Staromestského námestia, na odporúčanie urbanistov sem zahrnula aj obnovu mariánskeho stĺpa. Projekt získal aj stavebné povolenie, ale nie súhlas vlastníka pozemku, pretože v roku 2017 zastupiteľstvo na návrh Strany zelených hlasovalo proti. Teraz v júni sochár Petr Váňa zo spolku pre obnovu priviezol loďou ku Karlovmu mostu 200 kusov kameňa s hmotnosťou 60 ton na základ stĺpa a pokúsil sa o začatie stavby. Pražský primátor z Pirátskej strany však poslal na námestie mestskú políciu a jej vozidlo zablokovalo miesto činu. A ani druhýkrát zastupiteľstvo nezmenilo názor.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite