Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je to začiatok Babišovho konca?

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Poznáte detektívku Jamesa H. Chase Laba vo fľaši? Opica strčí labu do úzkej fľaše, schytí maškrtu, ale zovretú päsť nevytiahne von. Chamtivosť ju uväznila. Tak v tejto situácii sa nachádza Andrej Babiš.

Je to začiatok Babišovho konca? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

pred desiatimi dňami unikol do českých médií zdrvujúci audit Európskej komisie o priemyselných dotáciách pre premiérov obrí holding Agrofert. Približne 17,5 milióna eur z fondov EÚ nemalo byť vôbec vyplatených, a preto ich Česko bude musieť vrátiť. 

Napríklad v programe na podporu inovácií dostali Babišove pekárne Penam dotáciu štyri milióny eur na zdravší toastový chlieb – lenže rovnaký druh už vyrábajú iné jeho pekárne, nemecký Lieken AG (o žiadnu inováciu teda nešlo). Chemička Lovochemie zase dostala dva milióny eur na vyvinutie efektívnejšej výroby hnojív. Tiež nič nevyvinula, iba prevzala postup využívaný v slovenskej časti impéria, konkrétne v Duslo Šaľa. 

„Málokto čaká, že by sa premiér vzdal kontroly nad Agrofertom.“

Na 71 stranách audítori vypočítavajú systémové chyby pri rozdeľovaní aj kontrole dotácií, predovšetkým však kategoricky konštatujú, že premiér je v konflikte záujmov, a to podľa európskeho aj českého práva. Vložil síce Agrofert do tzv. zvereneckého fondu, ale ten stále kontrolujú jeho právnici a manželka, takže podľa Európskej komisie si Andrej Babiš uchoval na Agrofert vplyv – a zároveň má ako šéf vlády obdobný vplyv na udeľovanie dotácií.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite