Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chudoba má ženskú tvár

.vladimíra Marcinková .stĺpčeky .svet starostovej dcéry

Julka, Helenka, Danka – to sú tri tváre chudoby, tri príbehy žien, ktoré je dobré vyrozprávať. Ak chcete pomôcť, možno toto je návod, ako na to.

Chudoba má ženskú tvár Natália Ložeková / natalialozekova.sk

julka. Slobodná matka s malým synčekom. Príjem 230 eur. Z prenájmu, kde žila, sa musela vrátiť k mame. Z rodičovského príspevku by bývanie neutiahla. Ledva to vystačí na potreby malého. „Čo robia iné ženy, ktoré sú bez muža a nemajú takú pomoc od rodičov, ako ja?“ spýtala sa ma. Nechcela som jej povedať pravdu, tak som len pokrčila plecami. 

V skutočnosti prípady ako ten jej zapĺňajú útulky a krízové centrá. Julka je povolaním mestská policajtka. Už by sa rada vrátila do zamestnania, no nemá ako zaplatiť starostlivosť o malého. Jasle sú drahé, do škôlky berú až od troch rokov. V slabej chvíli sa priznala, že v prezidentských voľbách volila Kotlebu. Vraj urobí „s Cigánmi poriadky“. Pravda je, že to z hnevu a zúfalstva, že za dar materstva platí takú daň.

„Takmer každá druhá rodina na Slovensku je neúplná.“

Helenka. Dôchodkyňa. Príjem 283 eur. Žije v dedinke na Spiši. Skromná žena, ktorá sa nikdy nesťažuje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite