Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Objektívom Terezy Nvotovej: Úzkosť v Cannes

.tereza Nvotová .stĺpčeky .objektívom Terezy Nvotovej

Opulentné jachty, ustrice, kilometre červených kobercov, UberKoptéra, bohatí investori a filmy o tých najchudobnejších ľuďoch na planéte. Cannes film festival. Svojho druhu jediný na svete.

Objektívom Terezy Nvotovej: Úzkosť v Cannes Natália Ložeková / natalialozekova.sk

počas festivalu sa počet obyvateľov minimálne strojnásobí – z 73-tisíc na viac než 210-tisíc ľudí. Minulý rok tu návštevníci zjedli 700-tisíc jedál a prespali 500-tisíc nocí. Ja som tu bola síce len šesť, no dosť na to, aby som zostala ohromená, znechutená a strašne unavená. 

Na väčšinu projekcií nie sú lístky, takže vidieť film je tu priam ako vyhrať lotériu. Do radu sa treba postaviť aspoň dve hodiny pred začatím. Ak získate lístok na večerné „gala“, nemáte inú možnosť, než stať sa súčasťou tej najvtipnejšej hodinky v Cannes. 

„Je to tam ako na Miletičke, no namiesto zeleniny tu visia tisíce plagátov čerstvých filmov.“

Na večerné premiéry totiž musíte v slávnostnom oblečení. Ochrankári v smokingoch nepustia ženy bez podpätkov a mužov bez motýlika. Mesto sa pri západe slnka premení na prehliadku tých najšialenejších modelov, potkýnajúcich sa po Francúzskej riviére do kina obklopeného stovkami chudákov v pokrčených smokingoch čakajúcich s transparentmi s názvami filmov, ktoré by radi videli, no nemajú lístky. 

Ak sa na svoju projekciu vykašlete, festival si vás zaradí na čiernu listinu, a tak je lepší nápad lístok radšej niekomu z nich dať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite