Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Načo sú demonštrácie

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Namiesto tohto stĺpčeka by bola lepšia fotografia: Václavské námestie v Prahe s 50 či 60 tisíckami demonštrantov proti stíhanému premiérovi. Práve tá fotka, ktorá chýbala na titulných stranách Babišových denníkov.

Načo sú demonštrácie Natália Ložeková / natalialozekova.sk

slovenským protestom sa tento príbeh podobá aj nepodobá. Podobá sa v tom, že aj v Česku vznikli zdola, ako študentská výzva. 

Dovtedy neznámy 26-ročný Mikuláš Minář z Vodňan, ktorý naraz študuje evanjelickú teológiu a bohemistiku, najprv vyhlásil s priateľmi petičnú iniciatívu Milión chvíľok pre demokraciu. Dnes je z nej sila, ktorá dokáže dostať Čechov na námestia nielen v Prahe alebo Brne, ale v dvoch stovkách miest. Minář kvôli tomu prerušil štúdiá a venuje sa len protestom. 

Petr David Josek/AP/SITA

Ale iniciatíve Za slušné Slovensko sa nepodobá v tom, že demonštrácie k ničomu viditeľnému neviedli. Nikto neodstúpil, nikto nerezignoval. Na rozdiel od Slovenska sa však v Česku zatiaľ ani nič drastického nestalo: demonštrácie sú preventívne. 

Minulý utorok v Prahe žiadal Minář z pódia, aby rezignovala novo dosadená ministerka spravodlivosti Marie Benešová, aby vláda dala jasné záruky nezávislosti justície a aby sa s ním premiér stretol v televíznej debate. 

„Zmyslom protestov je verejná výstraha.“

Nikto nečaká, že by sa čokoľvek z toho v najbližšom čase stalo. Ale zmyslom protestov je verejná výstraha – pre prípad, že by sa Babiš a jeho ministerka pokúsili zasiahnuť do očakávaného rozhodnutia štátneho zástupcu, či má byť premiér postavený pred Mestský súd v Prahe za dotačný podvod vo výške dva milióny eur v kauze známej ako Čapí hnízdo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite