Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vlastný vesmír planéty Košice

.milan Kolcun .stĺpčeky .hlas východu

Na prvý pohľad sa to nezdá, ale takmer všetko, čo má Slovensko spoločné s vesmírom, súvisí s Košicami. Ba možno aj KVP znamená nie Košický vládny program, ale Košický vesmírny program.

Vlastný vesmír planéty Košice Archív Tomáša Džadoňa/SITA

začalo sa to začiatkom (ako inak?) apríla roku 1945, keď sa v Košiciach zišla komplet československá vláda. Rokovania, ktoré prebiehali za zatvorenými dverami, boli vraj o usporiadaní dvoch národov v jednom štáte, ale čo ak išlo zároveň o tajné rozhovory o vytýčení Košického vesmírneho programu? Práve preto otvárací ceremoniál Európskeho hlavného mesta kultúry v januári 2013 mal podtitul Vitajte na planéte Košice, pričom veselo pracoval s touto mystifikáciou. 

Ak by sme tomu aj uverili, všetko ostatné už nemôže byť náhoda, ba dokonca je to stopercentná pravda. Veď predsa, prečo by Jurij Gagarin, prvý muž planéty vo vesmíre, ako prvú krajinu na svete navštívil Československo? Ba dokonca sa sem vrátil na ešte jednu návštevu, pri ktorej už vo svojom nabitom programe neobišiel Košice ani naše Východoslovenské železiarne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite