Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Stále ďaleko od vyrovnaných financií

.ján Tóth .stĺpčeky .iný pohľad

Tohtoročný rozpočet bol prezentovaný ako zásadný predel v histórii slovenských rozpočtov. Vyrovnané verejné financie sú vraj plánované odteraz do budúcnosti udržateľne.

Stále ďaleko od vyrovnaných financií Natália Ložeková / natalialozekova.sk

bohužiaľ to zatiaľ tak nevyzerá. Relevantné inštitúcie prognózujú dieru v rozpočte pre tento rok v rozmedzí pol miliardy až 800 miliónov eur. Ešte dôležitejšie ako splnenie rozpočtového cieľa v jednom roku je však to, či je smerovanie k vyrovnanému rozpočtu trvalé a či teda boj o stabilitu verejných financií bol už z veľkej časti vyhratý.

Májová prognóza Európskej komisie, ako aj správa slovenskej rozpočtovej rady o udržateľnosti dlhu naznačili, že sme bohužiaľ ešte ďaleko od „udržateľného” vyrovnaného rozpočtu.

Dobré časy v ekonomike totiž automaticky vylepšujú rozpočet cez prehrievanie ekonomiky, ktoré produkuje dočasne vyššie dane, ako aj nižšiu potrebu sociálnych výdavkov. A naopak, v ťažších časoch, aj bez pričinenia vlády, sa aktuálny deficit zväčšuje takisto automaticky. Preto je lepšie sa sústrediť na tzv. „štrukturálny deficit”. Ten vyjadruje, aký deficit by rozpočet mal, keby sme žili v priemerne dobrých časoch. 

V dnešných lepších časoch je teda tento „skutočný” deficit vyšší ako aktuálny a v horších časoch to bude naopak. Toto číslo vernejšie zobrazuje, aký skutočný dopad má vláda na aktuálne zdravie našich verejných financií. Ak sa štrukturálny deficit zmenšuje, vláda naozaj konsoliduje. Ak rastie, vláda „rozhadzuje” nad rámec udržateľných príjmov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite