Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Očami Doroty Nvotovej: Naša kultúra

.dorota Nvotová .stĺpčeky .očami Doroty Nvotovej

Jedným z najčastejšie používaných výrokov odporcov migrácie utečencov do Európy je obhajoba „našej kultúry“. Neviem, čo presne sa má mať na mysli pod slovom „naša“.

Očami Doroty Nvotovej: Naša kultúra Natália Ložeková / natalialozekova.sk

naša európska, pomiešaná, navzájom poovplyvňovaná, alebo naša slovenská, ovplyvnená Turkami a inými kultúrami, ktoré tadiaľto prehrmeli? Neexistuje podľa mňa nič ako „naša kultúra“ – všetko je zmesou všetkého, čo sa týmto priestorom prehnalo, čo sa sem odniekiaľ, aj nami samými donieslo. A tak je to dobré, pestré a živé.

Neviem, čo vlastne chcú. Čičmianske drevenice, terchovské ľudovky a detviansky kroj zavrieť do konzervy, nech si to tam hnije? Naša hudba bola ovplyvnená rómskou a naopak. Sme neustále ovplyvňovaní a ovplyvňujeme. To je zdravý základ akejkoľvek spoločnosti. Jedným z ďalších argumentov ľudí „našej kultúry“ je, že tie spoločnosti, ktorých sa boja, sa nevyvíjajú, neupgradujú sa na dnešný svet – čiže treba urobiť to isté?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite