Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Cirkvi niet pomoci?

.marína Gálisová .názory .cirkev pod lupou

Duchovní na Spiši zatlačili na biskupa, aby odvolal istého kňaza v súvislosti s prípadom sexuálneho zneužívania, znela správa, ktorá minulý týždeň prešla internetom. Reakcie na ňu

Marína Gálisová

jedny reakcie oceňovali, že konečne sa „veci čistia“ a cirkev sa pokúša vyrovnať so situáciou, do ktorej ju dostali škandály. Druhý typ reakcií, z prostredia blízkeho dianiu, však upozorňoval, že môže ísť o prejav nie očisty, ale mocenského boja v cirkvi – lebo prípad sa stal pred rokmi a vraj išlo o jednorazovú uzavretú záležitosť, po ktorej dotyčný kňaz vykonal pokánie.

Jeden i druhý pohľad sa dá chápať. Pápež František volá po vyšetrení zločinov sexuálneho zneužívania, časť cirkvi sa snaží postaviť zoči-voči vlastným zlyhaniam, lenže iná jej časť hriechy zametá pod koberec a reční o „útokoch zvonku“. Takže sympatická je každá snaha o dôsledný postup proti previnilcovi. Lenže ak uznáme, že hriechy sa v cirkvi (každej) vyskytujú, nemožno ignorovať ani existenciu vnútrocirkevnej politiky a mocenských naťahovačiek. A teda ani druhá interpretácia nemusí byť mimo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite