Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cirkvi niet pomoci?

.marína Gálisová .názory .cirkev pod lupou

Duchovní na Spiši zatlačili na biskupa, aby odvolal istého kňaza v súvislosti s prípadom sexuálneho zneužívania, znela správa, ktorá minulý týždeň prešla internetom. Reakcie na ňu

Marína Gálisová

jedny reakcie oceňovali, že konečne sa „veci čistia“ a cirkev sa pokúša vyrovnať so situáciou, do ktorej ju dostali škandály. Druhý typ reakcií, z prostredia blízkeho dianiu, však upozorňoval, že môže ísť o prejav nie očisty, ale mocenského boja v cirkvi – lebo prípad sa stal pred rokmi a vraj išlo o jednorazovú uzavretú záležitosť, po ktorej dotyčný kňaz vykonal pokánie.

Jeden i druhý pohľad sa dá chápať. Pápež František volá po vyšetrení zločinov sexuálneho zneužívania, časť cirkvi sa snaží postaviť zoči-voči vlastným zlyhaniam, lenže iná jej časť hriechy zametá pod koberec a reční o „útokoch zvonku“. Takže sympatická je každá snaha o dôsledný postup proti previnilcovi. Lenže ak uznáme, že hriechy sa v cirkvi (každej) vyskytujú, nemožno ignorovať ani existenciu vnútrocirkevnej politiky a mocenských naťahovačiek. A teda ani druhá interpretácia nemusí byť mimo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite