Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Objektívom Terezy Nvotovej: Environmentálna úzkosť

.tereza Nvotová .stĺpčeky .objektívom Terezy Nvotovej

Asi ju mám. Enviromenálnu úzkosť. Keď som na kamarátovej svadbe uvidela bruško jeho ženy, nemohla som sa ubrániť čiernym myšlienkam na budúcnosť tvora, čo zatiaľ v nevedomí pláva v dokonalej rovnováhe tela svojej matky. Keď bude mať toľko, čo ja teraz, jeho život bude diametrálne iný.

Objektívom Terezy Nvotovej: Environmentálna úzkosť Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ako povedal klimatológ Hans Joachim Schellnhuber, „všetko, čo je pre nás samozrejmosťou – sloboda slova, život v mieri, zasvietenie lampy, keď sa stlačí vypínač, bezpečie – to všetko bude minulosťou“. 

Ich dieťa bude žiť v dobách šiesteho hromadného vymierania druhov. Piate bolo, keď do zeme narazil asteroid a vyhubil okrem 75 percent všetkých druhov aj dinosaurov. Naša honba za ziskom a ľahostajnosť má rovnaký efekt. No nielen to. Je to aj zatvrdnutosť, ktorá ma v kontakte s ľuďmi tak veľmi gniavi.

„Ale prosím ťa,“ počujem milióntykrát, keď niekomu hovorím, že na to, aby sa niečo zmenilo globálne, musíme začať od seba.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite