Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Objektívom Terezy Nvotovej: Cudzí jazyk

.tereza Nvotová .stĺpčeky .objektívom Terezy Nvotovej

„Keby som si mohol vybrať, učil by som sa po maďarsky, lebo stará mama by sa veľmi potešila,“ uvádza denník Nový čas hlas desaťročného Janka ako reakciu na návrh zákona ministerky školstva o zrušení povinnej angličtiny.

Objektívom Terezy Nvotovej: Cudzí jazyk Natália Ložeková / natalialozekova.sk

„Vybral by som si ruštinu, lebo hrám hokej,“ hovorí iné dieťa. Toto naozaj niekto považuje za relevantné argumenty hodné uverejnenia? Nechcem byť necitlivá, ale čo bude, keď stará mama odíde a hokejová kariéra nevyjde? Netreba podotýkať, že uplatniť sa v dnešnej ruskej ekonomickej mizérii asi nebude ten najlepší nápad.

Mojej francúzskej koproducentke by ani nenapadlo komunikovať so svojimi zahraničnými partnermi inak než v angličtine. 

„Okrem toho, ovládanie cudzích jazykov, osobitne nemčiny a francúzštiny, ktoré sú jazykmi obchodu a kultúry, zabezpečuje lepšie uplatnenie sa na trhu práce,“ vysvetľuje rezort školstva. Seriously? Vo svete kultúry pracujem niekoľko rokov. Aj keby som chcela doživotne robiť filmy len pre slovenské publikum, bez znalosti angličtiny by som bola ako bez rúk a nôh. Medzinárodné spolupráce a trhy, od ktorých je financovanie slovenského umenia závislé, sa odohráva výhradne v angličtine. Mojej francúzskej koproducentke by ani nenapadlo komunikovať so svojimi zahraničnými partnermi inak než v angličtine. Festivaly, workshopy, prezentačné fóra – to všetko fičí v jednom svetovom jazyku: angličtine. Ako to však komunikovať ministerstvu školstva, ktoré sa zjavne riadi dezinformáciami a radšej počúva desaťročné deti?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite